Monday, June 23, 2014

Macam mana nak balik Jengka, Pahang dari Kajang/Serdang/Bangi

Assamualaikum semua.
Assalamualaikum syg saya, Redzlan Muhammad.

Alhamdulillah. Masih Allah beri peluang untuk bertapak di atas bumi Allah ini. Syukur.

Baiklah. Entry ni nk kongsi mcm mana nk balik Jengka, Pahang kalau anda dari kawasan Kajang/Serdang/Bangi.

Entry ni sebab ada sorang kwn akak tu, failed nak balik Jengka sorang2 kalau naik train sobab kena lompat2 train ni. Dont worries. Meh akak kongsi sket. Dulu masa memula akak dri UPM nk balik Jengka, akak dapatkan instruction dri sorang kwn akak (schoolmate nama dia Esah Fatah) yg dh study setahun lagi awal dari akak kt Bangi nun. Guna sms je (dlu xder lagi whatapps or whatsovadever)

Jom...ok semuaaa...get set..

pegi cari stesen KTM yg paling hampir dgn anda semua!!


 ini contoh stesen ktm dgn coach baru mereka.


 ini stesen ktm yg tgh loading passanger dgn coach lama (petak sket muka coach ni)

dah siap tgok train, jom beli tiket. Ini adalah gambaran jelas lagi benar tiket ktm ye wahai pembaca sekalian.
pastikan anda semua bli tiket yg betul. Nak balik Jengka dan naik bus di stesen Pekeliling, haruslah anda membeli tiket ke stesen ktm BANDAR TASIK SELATAN (BTS)!! (tolongggg T_T jgn beli tiket tempat lain). kalau mcm akak dri Serdang...tiket harga RM1 SAHAJA!!! Kalau dri Bangi/Kajang...akak x pasti..korang kene cek sendiri yer.


Tak tahu sila bertanya. Malu bertanya kawan sesat cari jalan pulanggg (lagu XPDC)

Serta...sila pastikan dgn kakak or abg2 kt kuanter tu....platform mana yg anda semua kena tggu.......>>>>Selamat tggu train.


Train smpai...silalah buat langkah bijak dgn masuk ke dalam train  serta sila tururn di stetsen yg telah diberitahu. Jika anda ada seorang perempuan, pihak KTM ada menyediakan LADIES COACH (kerana diriku begitu berharga!!). Ini dia------>>




Ini akak share sket route map si ktm train ini untuk rujukan para pembaca.



Selepas anda semua tiba di stesen BTS, sila turun secara segera ye...pintu train x bukak selamanya untuk korang. Lepas tu sila bergegas mengikut hala kemana ramai org pergi...ngeh3....mesti semua org nk exit stesen tu. So, lepas keluar dri stesen ktm BTS, sila pastikan, anda mengambil haluan kanan dan singgah membeli token LRT di mesin layan dri seperti dlm gambr dibawah ye. Rega token BTS-Titiwangsa adalah RM1.70 (murah je hokeyyy...)


Ini adalah rupa bentuk token (dulu guna kad nipis tu...skang dh guna token plastik)


Pastikan ketika membeli anda membeli token sehala ke stesen LRT TITIWANGSA a.k.a PEKELILING ye...beli tempat lain kang x jumpa bas pegi Jengka, pdn muka korang. Sila ikut arahan.

Dh siap beli token....jom masuk tggu train....sila sentuh token seperti gambar di bawah di gate yer...


Lalu...boleh la pastikan anda semua mengambil train yg sepatutnya. Pastikan anda semua mengambil train yg menghala ke SENTUL TIMUR. jgn sekali2 naik train ke AMPANG. Walaubagaimanapun, jika anda ni jenis loklak gelabah katak ternaik train ke ampang, sila turun di stesen chan saw lin dan buat pertukaran train (maksudnya tggu di platform yg sama untuk train ke sentul timur...ada paham???)

Ok, train dh smpai. Sila naik train tersebut ye....jgn berangan sgt la kt situ. dari BTS, menganbil masa lebih kurang 30- 40minit jugak nk smpai TITIWANGSA. Sbbnya, TITIWANGSA ni dh hujung2 stesennya. Korang akan lalu bnyk stesen contohnya Cheras, Masjid Jamek, Plaza Rakyat, PWTC, Bdr Tun Razak ect.


Korang akan dpt tgok bermacam ragam org Malaysia dan bagunan pencakar langit di kl sepanjang perjalanan ke titiwangsa. Enjoy the scenery serta kadangkala ada bau yg tidak menyenangkan kalau tgh peak hours...huhuhhuhu
 Dah smpai titiwangsa, sila turun dn keluar ye dri stesen. token perlu dimasukkan dlm gate seperti gambar dibawah.


ini untuk rujukan semua, route map tren LRT rapid kl....


Usai sampai di stesen titiwangsa...
Sila keluar je dri gate lrt...anda akan nmpak tangga dan flyover/jejantas...sila berjalan ke arah itu...habiskan berjalan sepanjang flyover tersebut. Di sepanjang perjalanan atas flyover tu...anda mungkin akan jumpa budak2 melepak atau org main seruling atau juga peminta sedekah atau jugak mcm2 lagi...keh3
Jadi, sila berhati2 yaw!!

Dah smpai hujung...taraaaaa......inilah dia stesen pekeliling.
Awk2 semua boleh usha dri atas...sila trurn tgga yg tinggi tu...sket je lagi dah nk smpai kuanter tiket bus yg boleh bawa anda balik jumpa keluarga yg tersayang....ahaks.


Seterusnya sila cari la kuanter Metrobus sbb bus jenis ini sjaha yg akan terus direct ke jengka yaw!!
Kuanter metrobus kalau x silap akak berada di baris no.4 atau no.3...CARI...TENGOK....DAN BACA!!
Boleh le beli tiket balik Jengka ye korang sumer.
Tiket dewasa (dewasa je yg i tahu...RM 17.10 untuk KL-JENGKA), yang lain akak xtau...sbb akak naik beli yg tu je...ngeh3)


Untuk perjalanan balik semula ke tempat anda, semuanya sama, kecuali di stesen lrt titiwangsa dimana anda perlu pastikan anda naik train yg tulih  (SRI PETALING).

Selamat balik kampung u olls.

p/s: tolong jgn jakun sgt kt tempat sndiri. U olls semua habis sekolah kan, sila baca semua yg boleh dibaca untuk pengetahuan anda. dan, tolong tanya org lain kalau x tahu. im pretty sure that others Malaysian will help u out.

Adiosss...
Mrs.Redz

Saturday, May 10, 2014

Cerita gulai ikan sungai to'ki!! dan1st May

assalamualaikum semua...(padahal xder follower pun!!)...vadever...

this will be fast n short entry, since i tgh writting my thesis, but sumthing had triggered my memories about last night event.

my parents and i..oh..also with my lil bro balik ke rumah nenda di jengka 4, phg, jumaat bru ni..(which is semalam!!)...tujuan utama adalah untuk membuat penghantaran bulanan ubat-ubatan yg perlu dibekalkan kpd nenda berdua di kampung itu..maka...berdezup lah cik kate yg sedia menjadi driver peribadi Dato' Mizi setiap kali berada di rumah.

Once ktorng smpai je...to'ki (atuk lelaki) ktorng trus meluru buka pintu which by that time muazin usai melaungkan azan maghrib...jdi..kami bagi salam..msuk rumah...semua berkejar nk pegi solat lah...selesai solat...to'ki i tu dtg kt i...bgtau yg dia dah rendam seekor ikan sungai (ikan kerai) utk digulai buat mkn mlm...

Oh Myyyy!!!.....my nenek went to surau...my mom...tired instead of my mom ada masalah tak sihat sikit hari tu...so...jeng jeng jeng...ikan sungai tu i dah riki baik punya...besar ok...pukul 7.45 mlm dh kena setat pikir mcm mana nk settelkan ikan tersebut supaya menjadi hajat di hati to'ki....arghhhh...tensionnn.....(i tak penah lead kitchen bila blik kg...this is my first timer!!)....

Thanks to abah yg sudi kupaskan kelapa yg bersabut itu...mau tak terperanjat...jem kepala otak kejap pikir mcm mana aku nk daptkan santan dari kelapa tersebut. It almost 7 years dah tak penah nk fkir pasal kelapa bersabut utk dptkan santan....anak usahawan kedai santan....what do u expect!!!...everyday nowadays....i cuma perlukan pergi kedai kalau nk guna santan dan just bukak dri plastik and pour it into periuk....T_T...its pathetic!! Dan aku kena perah kelapa tu pakai tgn dgn guna penapis dan dua besen yg traditional gila tu....can u imagine....BERPELUH TAHU!!

p/s: ktorng mmg selalu je offer kt ny grandma supaya ambil je santan paket kecik2 yg ada kt kedai ktorng tu...but she always refuse which she comfortably doing like her way..unless its raya...larat pulak nk perah santan bnyk2 kan...time tu bru dia akn call bgtau nk santan 4-5kg utk msak2 raya...other than that, she rela kutip kelapa biji yg bergolak2 kt dlm kedai tu....*sigh*

Next...dah siap sediakan semua bahan ready dlm periuk...ok..nk kena balik cpt..my parents kena rehat awl..esok pagi kena bukak kedai awl pagi seperti biasa...lalu aku setat campak je garam..kunyit..lada...and..the worse things are...both my grandparents duduk kt tepi dapur tgok how i seasoned the gravy alone!!!....ok..itu jam peluh tahap paip pecah..pecah semua pembuluh peluh badan aku..and lucky me...seasoning aku tu campak sekali je semua...dia dh jdi secukup rasa...cepat2 mkn...

the worse thing ever are....


itu adelah salah satu sisik ikan sungai, ikan kerai yg perlu dimasak itu. besar bukan...and korang kena tahu yg i cabut sisik ikan ni satu2 tarik pakai tgn...umah tok i xde mende paku2 utk tarik sisik ikan tu...she doing it using knife...dan...masalahnya....ini je pisau yg aku jumpa utk kerat semua sirip2 ikan ni....and u olls can imagine mcm mana i mengapak ikan tu sorang2 kt tepi sinki...


last but not least...inilah ikan kerai tu...sekilo rm40...and my granpa mmg super duper fav dgn ikan2 spesis ni lagi2 dri sungai pahang...mmg la best...tp nk bersihkan dia...hancurlah jugak jri aku ni...huhuhu..(sorry....gmbr diambil lepas kerat...so..i just susun2 mcm puzzle semula...(abaikan papan landas yg comot ittew...*malu)



credit utk adik sepupu yg super duper kiutttt, Adeliena...yg telah di claimed oleh kakaknya, Arisya yang adik  dia ni ank aku...1st May genap setahun...mcm bru je lagi dok kusut2 temankan baby adeliena n mama time pantang dulu...dah setahun dah adik...and the greats thing is...cukup umur setahun genap...she start walking!!...superb la adik...

btw, gmbr waktu harijadi...tetapi mogok lepas mandi...mari potong kek bersama botol susu!!...janji bukan tapak tgn dia tampar kek SR yg owsem ittew..huhuhu


dan ini adalah aktiviti riadah pagi adeliena setelah dpt kaki..dan yg ini mmg sgt xboleh blah ok dik...
btw..ko hado???....hahahaha

 ok..chow...
bye
xoxo
mrs.redz

Friday, April 18, 2014

~boipren i tua banyak tahun dari i!!!! ouchhhh......~

hahahah...baca title entry...sila boleh gelak dlu secara berdekah2....(sila2!!...idonmind)

ini untuk rujukan dan review kpd ladies, young ladies or gugurls kt luar sana tu..this is my personal review lah...merujuk kepada perkara di atas...(kuang3x)...

cik kate never thought this will be happened to me!! (indeed)....but at last....org selalu ckp..yg kita xnk..yg tu la pun Allah kasi kat kita..(alhamdulillah syukur)..pssttt...tahu tak yg cik kate ni jenis bangsa perempuan yg mmg x penah pandang lelaki yg beza umur lebih 6 thun dri cik kate, which on the other words, cik kate mmg x pndang la lelaki tua...bahahaha...even though cik kate sbnrnya mmg penah ade steady BF yg agak berumur sket sebelum ni .....(ermmm....about 4 years ago), but still...i desire for someone like my age (+-).

cik kate dgn cik abg beza ehem3 (segan hokey nk kasi tau...ciss)...boleh kira ala2 cam dato' K n dato' CT, dato' Nazmin & datin Juma, Hans & Loofa andddd...namee roslan & isham (blogger). Korang survey n kira sendiri...lalalalal (survey ni cik kate buat bila cik abg dh start ajk serious tahu...2 hari i spent time dok baca kisah2 org yg mcm ni to get positive thought)

ape yg cik kate nk share ni...which more on pros n cons la sbnarnya...ape pe pun..let's cekidaut apekebenda....

  1. Trust - Deal dgn org yg dah lebih bnyk asam garam dri kita ni....tolong jgn doubt dgn dia...huh!! even cik kate di awl perkenalan penah la bermasam muka 2 3 hari psal tnya soklan mcm bini nk tngkap laki main kayu tiga gayanya...rasa mcm nk msuk dlm fon kalau cik abg buat x reti dgn cik kate...sbb dia mls nk layan karenah cik kate...(huhuhu...T_T)...waktu tu, Allah je yg tahu mcm mana menyesal sbb doubt kt cik abg tahu!!....so....u guys kt luar sana, please dont do same mistake ya...percaya la kt dia...in sha allah, percaya je dlu, kalau dia tipu pun, Allah nk selamatkan kita dari penipu, sbb tu Allah tunjuk kebenaran...sbb...tkut korang menyesal pulak kalau dia dh totally pissed of n fed up dgn korang..hah....time tu baru korang tau langit tinggi ke rendah. Jadi, this relationship akan lesson korang semua mengenai trust (how come i nk hdup kalau i x trust cik abg i sedangkan dia dok fly merata dunia cari rezeki!!)....dont waste time dok pikir pasal dia lah hai...dh dia percaya kt kita...why not kita percaya kt dia kan...
  2. Setia - Ohoo....this is the best pros about dealing with this kind of peoples......men's life start at fourty meyh!!...kalau dia dh ckp dia dh penat nk cri, he want serious relationship, and he mean it SERIOUSLY!!...so xyah la korang nk pikir2 dia ada perempuan lain ke tak...dia nk kwn...biarla dia kwn....cik kate pun ade kwn lelaki what...hahahah...see...lain la kalau ternmpak dah dia dok soping sakan dgn pempuan lain  serta peluk2 lengan kt mall or shopping complex...hak tu mmg cik kate bom dia dgn bom atom nagasaki tuh tahu tak!!
  3. Tak berkira - keluar mkn semua dia payung, stakat nk benda kecik2 semua dia payung (tp tolong jgn over, coz lelaki mcm ni, they all very particular nengok pempuan yg stakat nk material dgn dia...hah....hbisla korang!!). Just act naturally, xyah nk harap sgt duit dia, nk beli brang, keluar je duit sndiri, yet dia bukan somi korang lgi...tp kalau dia dh kasi duit blanje tu...paham2 la (rezeki jgn ditolak!!). Tapi cik kate jenis xkisah sgt psal duit ni, im not his responsible yet...so....cik abg xyah la nk shower me dgn mcm2...i can get it myself ikot kemampuan diri unless....dia dh jdik cik somi cik kate...haruslah hujung rambut hujung kaki, sila maintenance ye ayah!!...hahahah (uppss...basically, he call me ibu n i call him ayah, sbb i kwn dgn duda ank satu u olls!!)

  1. Lambat response - Hoiii...relationship dgn org zaman2 mcm tu, kna sbr skit yer...dorang ni sbb dah ade career yg established, jdi dgn itu, cik kate nk umumkan bahawa lelaki jenis mcm ni semestinya busy...like mine, he is hectic busiest man in town (kdg2 bengang jugak cik kate)....ttpi...think positive,ce fkir, kalau dorang kaya, n they all meant to be with u, sape yg kaya....u kan??..hahahah...positive positive!! Jadi, calling seminggu sekali atau dua minggu sekali adalah perkara biasa dan whatapps/texting lmbt balas, or totally tak reply lngsung dlm sehari, sila biasakan diri girls. He will replace n reward it sooner or later (ekekekeke) with perfectly dinner or other treats...sbb dia tahu dia xder masa nk meleset2, jdi, he need to replace it with something much more pleasure.
  2. Tak suka kena tanya -  Lelaki umur2 mcm ni, they dont really like to be questioning!!...dont ask to much, stakat tnya dah breakfst tu ok le...jgn tnya too personal, coz they will tell everything on one fine day. Ni dari pengalaman cik kate sendiri yg suka sgt tnya soklan critical thinking kt cik abg, sekali dia marah kau....terkejut mak!!...hah...lps tu kena lecture bukan main pnjang setengah hari (pdn muka kau kate!!). Lps tu, learn from the lesson, dont ask to much...and dont ask silly questions. 
  3. Serious - Mungkin la dorang ni kena pikir serious je hari2....mcm2 problem kt tmpat keje, lalu, dgn kita pun, dorang akn serious....mmg susah nk tgok dia gelak berdekah2 melainkan kalau cite pasal moto besar, kete laju, n bola (cik abg cik kate superbike lover, so kdg2 cuit sikit je pasal hal moto dia, berjela2 dia explain, dgr je!! psstt...tunjuk sket minat kt topik tu jugak!!), kalau cik kate ckp pasal benda2 yg which i think funny, dia x gelak pun...sobbbssss....so...kita kalau nk gelak dgn lawak high impact generation kita, kena la cri kwn2 yg sama umur, sama generation...ngeh3...(i dont think cik abg cik kate nk ikot kalau cik kate ajk dia pegi main ice skating....nooooo....definitely!!)
(niat cik kate nk review every traits, tapi malangnya, cik kate ketandusan mood utk meneruskan review ni,....kita smbung next series)...bisa ya ladies semua....

cuma yg cik kate nk pesan, learn to know them as they learn to know us...but, mana yg bru knl tu, yg tak decide ape2 lagi, dont put u guys so much in the emotion that relationship, sb kalau jatuh nti sakit...so, lepak2 je...sempoi je...biar je, cik kate sndiri pesan kt cik abg cik kate, kalau bz sgt, he dont hve to reply me every time, just remember me every day when he woke up from sleep and every day when he about to go to bed...aha...ianya menjadi, he will text me during an early morning n late night, even just to say 'hi', 'morning', 'night', 'miss u', 'love u'.....and i think its enough la for unmarried couple yet, gila kau kalau dh kwen mcm tu...no fun right......hahahahah

banyak2 la buat keje sendiri drpd dok fkir pasal cik abg tu, put his nama in dua' je everyday...hehehehe....dia mmg x suka kita mengekor dia...hahaha...jdi. let we busy ourself with our own things. Trust me, they will find out when they kinda feels lost...hahaha....reverse psychology sket dgn org mcm ni...see...that is how to manage this generation...keh3....(cik kate mau kena bunuh dgn cik abg kalau dia baca ni, tp dont worry, cik abg cik kate tak bace blog2 ni, dia baca laporan business dia je, baca cheque ari2...hahahaha)...

Tribute to my lovely best friend, future hubs, future life partners, my love (sorry, belum jdi soul!!...sila jgn confidence sgt)...hahahhaa and my best motivators so far...
Encik Redzzlan Muhammad (Mr. Redz)

Love, 
Kate a.k.a Mrs.Redz (ahaks)

till then few pictures of lovely couples yg beza jauh2 mcm kami2 ni.....wakakakaka...and belive me they just fine......ekekekeke





Thursday, April 17, 2014

~Adab Kentut~

assalamualaikum...salam 2014.... entry ni untuk perkongsian teman2 rakan2 taulan, sahabat2, kwn2 ...(alaa...mcm ramai je baca blog kau cik kate...T_T)....btw...tak kesah la ada org baca ke....ada org tak baca ke...ni cik kate nk pesan memesan lah kt korang yg perempuan ESPECIALLY......(take note gurls!)..

Cik kate ni actually not really fussy dgn hal org...since only kalau dah feeling annoyed!...too annoyed! and so much annoyed!...hah...jadi...since cik kate bukan jenis jaja cerita org...mari cik kate olah cerita ini menjadi pesanan dan pedoman kepada sesiapa yg baca blog cik kate ni. Its good for sivic improvement (bak kata boipren cik kate)....which totally important...which kalau bahasa Islamic fundenmental sket..bunyinya adalah "AKHLAK"...(haha...nampak...skill tulis thesis akan diaplikasi kan dalam entry ni sbb cik kate tgh huru hara haru biru menulis thesis sbb nk raya sakan tahun ni...)

hello ladies...gugurls...wivess... diluar sana yg cantik yg molek jelita lagi bijaksana,..everybody kentut everyday. Yet, there facts on fart yg ckp ianya bgus utk kesihatan, mengeluarkan gas2 yg bdan tidak perlukan, normal human being kena kentut as that much (cik kate lupa sukatan kentut yg patut dikentut setiap hari oleh manusia...pembaca boleh google sendiri)...instead peoples from Europe, U.K, U.S (belah2 yg bukan negara Islam)....they saying that kentut is better than sendawa....hah!!....see...how people kentut every day..whatever it is...itu fitrah...(sila kentut..saya tak marah!)

TETAPI.....tolong laaa......
1. Jgn kentut kuat2 depan org berserta bau yg haram jadah ala sepoi2 bahasa tu. If x tahan sgt..terlepas...just say sorry..sbb dlm islam ade pesanan...jgn kita gelakkan org yg terkentut sbb itu akn aibkan dia...senyap je...ortherwise, kalau kita buat xtau, allah bgi ganjaran sbb kita sama2 tutup aib org tu .unless korang mmg niat nk lepaskan je kentut tu...(yg ni mmg i reject bawak pergi majlis...buat malu kompeni!!!!)

2. Jgn kentut dlm kete yg ade A/C!!....its damnshit kalau kentut dlm kete yg sejuk itu..lagi2 ade org lain dlm kete tu (kalau sorang lantak kau!!). Here some tips...kalau nk kentut dlm kete yg tgh sejuk tu..for sure...u guys might on the way to somewhere else, woiiiii perempuan...kan ade power window button tu...gunala bengong!!! (sorry ckp kasar, sbb tkut ckp baik2 ni x mkn saman!)...tekan tingkap utk turun, lepas tu kentut la..then let the window open for few minutes..so then, kentut tu x ganggu org lain punya keselesaan.

3. Jangan (T___T *merayu*) kentut tgh mkn...(kalau kau mkn sorang tak pe...kalau ko tgh mkn dgn org..ko tak fikir ke...) btw, kalau dah TERkentut tu then simply apologize...takpe...we understand...becoz we are also human being, TETAPI..kalau siap ko kentut, ko komen like "kite kalau mkn je mesti nk terkentut" or "time mkn je mesti kite terkentut" or "uppss..terbanyk pulak kentut tgh mkn ni".....weeeehhhh!!!!....put something in ur mind!!....ade kami kesah...kami nk makan!!!..in fact..ko sorang je yg komen pasal kentut ko..org lain semua buat xtau..that look stupid tahu tak....xder adab..no matter how jenis tak kesah org tu..no matter how slumber u r..please think!!

4. Jgn kentut depan suami unless ianya betul2 terlepas....heyy...cik kate penah la terdengar pkcik cik kate dulu...duluuu....tegur mkcik cik kate masa ktorang tgh duduk2 lepak2...lalu si mkcik ni terkentut...then simply pkcik cik kate ni ckp...'derhaka tau kalau kentut kuat mcm tu kalau suami tak suka'...lalu cpt2 mkcik cik kate ni mintak ampun...hah!!...see....how the implications...(i hope boipren cik kate masih respect dgn sivic yg cik kate ade ni..so far alhamdulillah...dgn parenst n sibling pun) ^_^...

Implikasi amalan2 tersebut yg amat ditakuti oleh cik kate adalah...gegurls, young ladies, kwn2 cik kate terutamanya, bila korang ni berkahwin, berkerja dgn org2 besar, remember that u wont be stick with the same person forever, u'll keep seeing peoples day by day, cik kate takut korang ni...sbb dh selalu sgt and dah jdi habit...then, whenever u go, with whoever u meet, korang akan buat benda yg sama. Nmpk remeh, but please think again n again. Till then, cik kate tinggalkan sikit references utk support cik kate punya entry ni...nti xdela isu pulak hal yg cik kate tulih ni...

'Adab Kentut (membuang angin) menurut Sunnah
Islam melarang kita melakukan sesuatu perbuatan yang memalukan diri seperti kentut dihadapan orang ramai dan sebagainya. Walaubagaimanpun bagi mereka yang terkentut maka hendaklah menyembunyikan perbuatannya dan meneruskan pekerjaannya seperti biasa.
Hal ini berdasarkan hadith daripada Aisyah RA yang berkata, Nabi Salallahualaihiwassalam bersabda : إِذَا أَحْدَثَ أَحَدُكُمْ فِي صَلَاتِهِ فَلْيَأْخُذْ بِأَنْفِهِ ثُمَّ لِيَنْصَرِفْ 'Jika salah seorang daripada kamu terkentut sewaktu solatnya maka hendaklah dia memegang hidungnya lalu beredar (dari solat).' [riwayat Abu Daud no. 1114]
Kata al-Khattabi, perintah supaya memegang hidung itu supaya seolah-olah orang lain menyangka dia menghadapi hidung berdarah dan keluar bukan sebab kentut. Ini adalah bagi melindungi perkara yang memalukan dan tidak termasuk berbohong sebaliknya dari akhlak yang baik. [Awn al-Ma'bood]
Manakala bagi orang yang lain pula adalah haram mengejek dan mentertawakan orang yang terkentut sebaliknya mereka harus meneruskan urusan seperti biasa seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku. Bahkan di dalam hal ini, menutup aib saudara kita adalah merupakan suatu sunnah dan kemuliaan.
Abdullah bin Zam'ah RA meriwayatkan bahawa Nabi Salallahualaihiwassalam menegur perbuatan mereka yang ketawa ketika terkentut dan buang angin dengan sabdanya : لِمَ يَضْحَكُ أَحَدُكُمْ مِمَّا يَفْعَلُ 'Kenapa salah seorang daripada kamu ketawa terhadap apa yang dia juga lakukannya? [riwayat al-Bukhaari dan Muslim]
Hadith di atas bermaksud kentut itu dilakukan oleh semua orang maka tidak sepatutnya dia ketawa terhadap orang yang terkentut kerana dia juga mengalaminya. Bahkan Imam An-Nawawi rahimahullah menyebutkan bahawa hal ini adalah menjadi hujah bahawa dilarang mentertawakan orang yang kentut sebaliknya dia harus mengabaikannya dan meneruskan urusannya seperti biasa seolah-olah dia tidak mendengarnya. Hal ini termasuk dalam adab dan akhlak yang baik dengan manusia lain. [Al-Minhaj] 

p/s: Dihadapan suami, seorang isteri perlu menjaga kesopanannya agar suami tidak memandang buruk padanya. Begitu juga seorang suami tidak boleh sembarangan membuang angin dihadapan anak-anak dan isteri bagi mengelakkan adab yang buruk itu diikuti. 


Adab ialah perhiasanya yang paling bernilai bagi seorang mukmin ibarat bau wangi pada bunga....Tak guna bunga yang cantik jika tak berbau harum !

~adios~
Kate a.k.a MrsRedz

Tuesday, March 4, 2014

V'asia vs Aurawhite vs Brands Innershine vs Miracle Apricot Seed B17

Assalamualaikum...salam mac...salam satu malaysia...salam pertanian...

untuk entry kali ni..akak nak review ada 3 produk kesihatan yang telah akak guna selama setahun.

dari july 2011  akak mula consume produk kecantikan yg diberi nama V'asia (kolagen utk kulit), produk ni dia dlm sachet kecik2.....ianya dlm bentuk serbuk dan mudah jugak la utk dibawa kemana2...tetapi
produk ni akak sndiri xleh makan la...mungkin sbb metabolisme akak yg tak ngam dgn produk ni...alkisahnya...selepas sebulan consume kolagen V'asia ni, berat akak bertambah dan selera mkn juga bertamabh...maka dgn itu...akak buat keputusan...untuk tukar kpd produk kecantikan yg lain.

Review utk harga produk V'asia ni adalah RM30 per kotak..dlm sekotak ade 10sachet...dan utk consume sebulan..maka anda akan kena labur RM90...or..kalau anda bernasib baik, anda semua yg comel2 ni boleh la dpt RM27 per kotak. Harga ni akak dpt sbb akak ni mmg suka menawar harga bila beli belah brg....ikot cara mcm mana korang nk dptkan harga kurang untuk barangan yg korang nk beli.

ini lah kolagen yg telah menaikkan berat bdn akak ------->



so...after consume V'asia ni untuk beberapa bulan (3 bulan actually), akak terus tukar kepada produk kolagen terlajak laris yg si hanez suraya makan tu....ape lagi kalau bukan aurawhite. So untuk produk aurawhite ni akak berjaya maintain utk 9 ke 10 bulan. Alhamdulillah. 
Dan mmg bagus produk ni sbb body akak mmg ngam dgn produk ni. Akak ni kulit hitam manis, but...akak consume aurawhote ni bukannnn utk putih yer,,,tpi akak nak kan kulit yg cantik serta sihat.

Mmg produk aurawhite ni bagus sbb
1- menguatkan kuku
2- kulit menjadi moist gituuu
3- muka nmpk freshhh everyday
4- sunburn cepat recover
5- jerawat kecut dan hilang
6- detox bdan dgn bantu lawas.....bagus3x....



After akak consume aurwahite utk almost setahun, akak start kerja luar, jadi..untuk bwak aurawhite dan shaker serta utk mencari air putih setiap pagi untuk meng'shake' adalah sgt menyemakkan kepala akak....sbb bila dh bergerak secara berkumpulan, adalah sgt utk tidak memetingkan diri sendiri dan utk komitmen membawa air putih segala bagai...akak pun mengada pergi tukar kpd BrandInnsershie. 

Untuk pengetahuan, akak waktu degree dulu penah consume bende alah ni, dan...ia berkesan actually, jadi...untuk sesi travel yg tak habis2 lagi ni, akak pun decide utk bertukar kpda Innershine, bukak je botol dia dah boleh telan...sedap pun sodap.....TETAPI.....
Innershine itu berat, botol dia mmg padu, dan...berat la jugak nk bawak naik uturn hotel kotaknya kalau bwak stok utk 15hari....sekilo lebih jugak



ini lah produk brand yg bagus serta meletop tu..mkn ni mmg org akan tegur yg kita nmpk glowingggggg...and fresh...well, yang warna pink tu special utk mencantikkan mata dan yg purple tu la yg akak mkn utk digestion n skin yg cantik gtu.

Well, kisah miracle apricot ini bermula waktu akak nk outstation ke johor dan waktu ni Brand Innershine akak dah hbis utk dua hari. Akak x keluar dan x sempat pun nk keluar p beli. Makanya, setelah bertolak ke johor, dlm perjalanan tu, adelah sorang kwn baik akak masa sekolah ni whatapps dan promote pasal bende alah ni. Akak pun sebenarnya dah 2x org dok promote bende alah ni. Jadi, mlm tu, before tido kt hotel heritage kota tinggi yg best tu, akak google la cri dealer produk ni kat johor. So, akak berjaya dptkan bekalan bende alah ni di johor. Alhamdulillah. Selalu akak habiskan dlm RM120- RM130 sebulan utk produk kesihatan dan kecantikan ni, tapi utk yg ni, akak TERbayar RM170 utk 3 bulan....murahnya pulak...mcm tak percaya je.

Benda alah ni dlm botol. Sebotol ada 60 biji capsul biji apricot. Boleh makan 2biji sehari atau lebih. Jadi akak pun decide utk mkn 3biji sehari (sesuka hati punya prescreption). Itu pun tak ckup lagi haul makanan tambahan akak yg berhrga RM120 sebulan tu. Akak mkn 3biji pun bru cost me RM85 monthly. Murah bukan.

Dan utk org yg selalu travel mcm akak ni, produk ini sgt sesuwaiiii sbb anda semua boleh transfer pil-pil tu dlm pills travel kits. So, anda xyah bawa botol benda alah ni yg besar gabak tersebut. Benda alah yg bagus ini sekali utk cantik dan sihat diberi nama 'Miracle Apricot Seed B17'.




Jadi, kepada sesiapa yg nak beli n cuba produk Miracle Apricot Seed B17, boleh la contact akak...hehehehe....utk sebarang pertanyaan mengenai produk ni boleh jugak contact akak utk maklumat lanjut.

Harga utk MAS B17 ni, masih lagi boleh runding iyer....hehehe...jgn malu dan segan.

Wani - 0172916348



Wednesday, January 1, 2014

2014...(Plot Pertama- Pembukaan)

Assalamualaikum..
Mungkin cerita tahun 2014 boleh dikongsi secara plot disini...cerita yang tersendiri

When i was started 2014 with heartless, jobless, moneyless, pointless, felling less, loveless....i expect that 2014 will be so mean to me

Yet, i told my self..pray n du'a..2014..please be nice to be..
will i be the happiest person this year?
will be success in this year?
will i be meet my soul mate in this year?
will i be get great job in this year?
will i be get everything good in this year?

anything happen...learn to accept it as life..SYUKUR

2014 start with empty feeling..even it just second day..there already untold story..told story instead..could be untold story..(pusing2 kan)..

Perak tidak akan pernah setara dengan besi
Permata tidak akan setaraf dengan kerikil
Sutera tidak akan sebangsa dengan benang
Emas tidak akan pernah setara dengan loyang
Cinta aku tidak pernah akan setara dengan cinta yang lainnya

Penghujung 2013..aku tersedar...
sakit itu, luka itu, rupanya parah lagi..
cuma tidak disimbah dengan air limau
cuma ada 'ecstasy hidup' buat aku khayal
sejenak...

dan bangkit di 2014...bersama kesakitan itu..

Konklusi 2013- Part 3 (Plot Akhir)

Plot Akhir

Aku habiskan tahun 2013 aku dgn bermacam2 perkara...dgn bermacam2 rasa...setiap mlm sebelum tidurku...adakah aku bisa melihat lagi dunia esok pagi...

Buat teman istimewa...Haikal Rosli yg kembali ke rahmatullah pada 12/11/2013....aku kira itu hadiah ulangtahun aku yg ke-25..yang smpai mati tidak akan aku lupa...sahabat...damailah kamu disana...Al-Fatihah

Aku habiskan masa hujung tahun aku di fakulti...menetak papan kekunci komputer menyiapkan azam tahun lepas yg belum dipenuhi...thesis master..harapnya ia akn siap di awal 2104 ini...bersama peneman setia chocolate and choc cake...warghhh....


Tahun 2013 aku anugerahkan diri sendiri dengan beg tangan berjenama dri luar negara "cath kidston'


Antara projek2 yg dijalankan sepanjang tahun 2013...projek ayam...projek kmbing, projek merambong island dn juga projek pasar borong bera...alhamdulillah..everything going well...


Credit pixies...no caption (alah..mmg xde caption pun sepanjang entry Konklusi ni kan....)

Konklusi 2013- Part 2

Plot 2: Friendship

I just love being with them...no words could describe this bonding...hilarious!!
Mcm2 ada..outdoor bersama...ada yang bertunang...ada yg berkahwen..ada juga yg berkerja sama2..wish this will never end...you guys...really lighten up my life when i was at the darkest place in this world..kamu tahu...yg kamu semua ini ectasy bagi aku...supaya aku khayal..supaya aku tidak merasa sakit walhal sakit itu semakin membengkak bernanah..membusuk dan mematikan aku...